Rotterdam Designcollege en Rechtstreex werken samen: de school fungeert sinds deze maand als uitgiftepunt voor (vers)producten uit de stad en uit de regio die door buurtbewoners zijn besteld via het platform van Rechtstreex.
Buurtbewoners van Rotterdam Designcollege die klant zijn bij Rechtstreex wandelen al sinds een paar weken de school in en uit om er hun bestelde verse groenten, koffiebonen en andere heerlijkheden op te halen. Sinds deze maand is de school het uitgiftepunt voor de (vers)producten die zij online bestelden en eens per week komen ophalen. De leveranciers, de buurtbewoners en de leerlingen van de school profiteren van deze samenwerking. Het uitgiftepunt draagt bij aan duurzaamheid en heeft een verbindende functie.
De sociale onderneming Rechtstreex is een online platform waarop consumenten direct kunnen bestellen bij lokale boeren en voedselmakers. De oprichters en vrijwilligers dragen samen met producenten en klanten bij aan duurzaamheid. De voedselketen wordt verkort en de producent krijgt een eerlijke prijs: van elke euro die de klant bij de wijkchef van een uitgiftepunt besteedt, gaat 56 eurocent naar de producent. Daarnaast hebben de uitgiftepunten een verbindende functie in de wijk. Zo ook bij Rotterdam Designcollege.
De betrokken docent Ricky Murg (Food Design & Catering) van Rotterdam Designcollege zegt hierover: “Als docent ben ik me altijd bewust geweest dat onderwijs niet ophoudt voorbij het schoolplein. Wij willen onze leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op de samenleving. Dat doen we bij ons op school op duizend-en-één manieren. We werkten al langer samen met onder andere Link2Work. Nu is er ook een samenwerking met Rechtstreex. Hierin stimuleren we de creativiteit en nieuwsgierigheid van leerlingen.” Al doende maken de leerlingen kennis met allerlei groenten zoals prei, asperges en pastinaak, en leren ze goederen ontvangen; producten wegen en bestellingen klaarzetten. Ze raken maatschappelijk betrokken. Verder trainen ze hun sociale vaardigheden via het ontvangen en helpen van klanten.
Ook buurtbewoners Gerard en Patricia weten de weg naar Rotterdam Designcollege te vinden. Patricia: “Natuurlijk is het altijd prettig om met goede, verse producten te koken. Als klant steun je tegelijkertijd lokale ondernemers. Wat ik nóg belangrijker vind: op een laagdrempelige manier kan ik mijn steentje bijdragen aan een stuk duurzaamheid”. De bestelde groenten, het lokale bier, de koffiebonen en het verse brood worden overgeheveld in de meegebrachte rugzak.
In deze dynamische leeromgeving weten leerlingen hun draai snel te vinden. Zo ook tweedejaars leerling Emily: “Je kunt hier creatief zijn; dat vind ik heel fijn. En de docenten zijn heel behulpzaam.” Als een volleerd verkoopster spreekt ze een geïnteresseerde buurtbewoner aan die de bloemstukjes, potplantjes en tulpen bij het bloemenstalletje buiten staat te bewonderen. Ook dit is een manier om leerlingen het geleerde in de praktijk te laten brengen. Even later wandelt de dame tevreden het schoolplein weer af. Met een mooie aanwinst.
Kijk ook op de websites van Rotterdam Designcollege: www.rotterdamdesigncollege.nl en van Rechtstreex: www.rechtstreex.nl/beukelsdijk. En volg het Instagram-account:
www.instagram.com/rotterdamdesigncollege.
Foto’s, op volgorde: Het buitenbord bij de ingang in de Essenburgstraat wijst klanten de weg naar het (tijdelijk gesloten) schoolrestaurant van Rotterdam Designcollege: nu in gebruik als het (coronaproof) uitgiftepunt voor versproducten; personeel van Rechtstreex; klanten Gerard en Patricia en een leerling van Rotterdam Designcollege.