Première 'Julia' met HLR-leerlingen

15 november 2019

Leerlingen van Het Lyceum Rotterdam presenteren hun film ’Julia’ in filmtheater Kino.

Julia: gaat over sexting via social media
In filmtheater Kino ging de film Julia in première; een film met een boodschap voor jongeren over het ongewenst publiceren van naaktfoto’s op internet, helemaal gemaakt door leerlingen van Het Lyceum Rotterdam. Van scriptschrijven, productie, camera, geluid, regie en muziek tot editing: dertien tieners, met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar, deden het allemaal zelf. Ook de sponsoring, fondswerving, communicatie en organisatie van de première namen zij voor hun rekening.

Verhaallijn

Wanneer Julia ontdekt dat er naaktfoto’s van haar zijn verspreid, weet ze niet wat haar overkomt. Ze schaamt zich dood. De hele school kijkt haar na en de enige bij wie ze nog terecht kan, is haar beste vriendin Chloë. Samen proberen ze te ontdekken wie het gedaan kan hebben. Julia vraagt zich af of het haar ex is. Dan doet Julia een schrikbarende ontdekking.

Projectbeschrijving
Helaas zijn veel jongeren verslaafd aan hun telefoon en, nog veel erger, versturen naaktfoto’s, ook wel ‘sexting’ genoemd.
Het ongewenst verspreiden van naaktfoto’s gebeurt helaas nog vaak. Met onze voorlichtingsfilm ‘Julia’ willen wij deze problemen onder jongeren bespreekbaar maken. In deze speelfilm zie je van dichtbij hoe heftig de impact is op iemand die dit overkomt. Het laat de gevolgen zien van het verspreiden van naaktfoto’s en wijst jongeren op de risico’s hiervan.

Keno Aladjuz leerling van Het Lyceum Rotterdam bedacht de film en zegt hierover: “Ongeveer een jaar geleden besloot ik een film te gaan maken over mobiele verslaving. Gezien het niet heftig genoeg is hierover een film te maken, besloot ik hier sexting aan toe te voegen. Deze gevolgen zijn aanzienlijk schokkender. Toen ik het concept rond had, ben ik dit gaan uitwerken in samenwerking met Coen de Leeuwe, mijn klasgenoot.
We hebben gekozen voor een speelfilm als format, omdat de doelgroep leeftijdsgenoten zijn (12 t/m 18 jaar) en ik zelf ook weet dat ik liever naar een leuk verhaal kijk dan een documentaire met droge feiten. Toen was het de uitdaging een aantrekkelijk verhaal te schrijven, die ook nog enigszins voorlicht.
Het verhaal is vervolgens zo uitgewerkt dat je de hele film ziet wat de hoofdpersoon (Julia) doet en denkt. Op deze manier leef je makkelijker met haar mee.
Toen de productiebenodigdheden bekend waren, zijn Coen en ik mensen gaan werven. Iedereen die meedeed aan de film heeft dit vrijwillig en buiten schooltijd gedaan. Ik ben iedereen hier ontzettend dankbaar voor, want ondanks ikzelf een groot deel van het proces heb uitgevoerd had ik het echt niet alleen gekund. In totaal is de film gemaakt door 20 leerlingen (in totaal ±80 mensen, inclusief bescheiden bijrollen).
Verder heb ik geen begeleider of coach gehad bij dit project en het dus zelf geleid. Wel heeft Het Lyceum Rotterdam financieel gesteund.”

Top